چرا استرس را تجربه می کنیم؟
❓❗ چرا استرس را تجربه می کنیم؟
در این مقاله میخواهیم درباره موضوع خیلی مهمی حرف بزنیم که نیاز اکثر ما انسانها است.
❓ موضوع چیه؟!
من در ماه ها و سال های اخیر یکی از چالش های جدی که در مشاوره ها باهاش روبه رو میشدم و یا حتی در کارگاه ها و آموزش ها و همایش ها باهاش برخورد میکردم این بود که میدیدم آدمها یک موضوعی خیلی اذیتشون میکنه، یه چیزی آرامششون رو میگیره، لذتهاشون رو کم میکنه و اون استرس و اضطراب هست!
ما در موقعیت های خیلی زیادی این استرس رو تجربه میکنیم، یعنی خیلی ها همیشه استرس رو تحمل میکنند و همیشه از وجود استرس اذیت میشن!
همین امروز یک مراجعه کننده با علائم GAD (اختلال اضطراب فراگیر) داشتم که همیشه و در تمام مسائل زندگی نگران و مضطربه!
بعضی ها در موقعیت های خاصی مثلا موقع امتحان دادن اذیت هستند و اضطراب دارند.
بعضی ها از حضور در جمع و صحبت کردن جلوی دیگران و اظهار عقیده و نظر کردن مضطرب می شوند.
بعضی ها هنگام قرار گرفتن در موقعیت های جدید، اتفاقات جدید و تحولات در زندگیشون اذیت می شوند.
خیلی وقت ها ما هنگام تصمیم گیری ها دچار اضطراب و نگرانی میشیم از اینکه آینده این تصمیم چی میشه؟ نکنه به نتیجه نرسه؟ نکنه خراب بشه؟ کدومو انتخاب کنم بهتره؟ کدوم نتیجه بهتری داره؟ گاهی اوقات ترس از آینده موضوع اصلی هست.
بنابراین موضوعات مختلفی هست در زندگی همهی ما که باعث اضطراب و استرس در ما می شود و نگران و اذیتمون میکند. و این استرس های مختلف سلامتی و حال خوب ما را کاهش میدهد، لذت ما را از زندگی کم میکند.
خیلی وقت ها به دلیل همین اضطراب و استرس نمیتوانیم از زمانمان به درستی استفاده کنیم چون حالمون بده و نمیتوانیم از فرصت ها استفاده کنیم، و از آنطرف خیلی وقت ها هنگامی که زمانمان کم میشود مثل شب امتحان که دیگه فرصت نداریم، مثل زمانی که مهمانی میآید و وقت کافی برای آماده کردن پذیرایی ندارم، همین کمبود زمان هم باعث استرس ما میشود.
بنابراین استرس موضوعی است که در زندگی های ما تنیده شده و در بخش های مختلف زندگی ما راه خودش رو پیدا کرده است، پس نیاز داریم که بهش فکر کنیم، دقیق بشناسیمش و بدانیم که چطور به وجود آمده؟ چرا هست؟ و چطور میشه کنترلش کرد؟ و چطور میشه مدیریتش کرد؟/ چرا استرس را تجربه می کنیم؟
-
چرا استرس میگیریم؟
اصلا چرا اینقدر استرس برای ما به وجود میاد؟
چرا زندگی ما این شکلی شده؟
چرا هرکاری میکنیم استرس میگیریم؟
امتحان داریم استرس میگیریم!
با یک آدم جدید مواجه میشیم استرس میگیریم!
میخوایم جای جدیدی بریم استرس میگیریم!
علت این استرس زیاد چی میتونه باشه؟!
داستان استرس از کجا توی زندگی های ما اومده؟
نکته بسیار مهمی که درباره استرس وجود داره اینه که چیزی که استرس را ایجاد میکند، موقعیت ها، شرایط، اتفاقات بیرونی نیست! نوع نگاه ما به موقعیت ها، شرایط و اتفاقات بیرونی است.
یعنی چی؟
مثلا من میخواهم در یک جمعی صحبت کنم و استرس زیادی رو تجربه میکنم
آیا صحبت کردن در جمع به خودی خود استرس داره؟
پس چرا خیلی از آدم ها در جمع صحبت میکنند و استرس هم ندارند؟
بنابراین این موقعیت استرس آور نیست بلکه نوع نگاه ما به این ماجرا استرس آوره!
زمانی که ما فکر میکنیم اگر جلوی جمع صحبت کنیم و حرفی رو اشتباه بزنیم یا تپقی بزنیم قطعا آبروی ما خواهد رفت، این فکره ایجاد استرس میکنه نه صحبت کردن در جمع! چون خیلی از افراد این موقعیت رو تجربه میکنن اما استرسی هم ندارند و خیلی راحت این کار رو انجام میدن.
بنابراین رخدادها، اتفاقات، شرایط و موقعیت ها برای ما ایجاد استرس نمیکنند بلکه نوع نگاه ما به این موارد ایجاد استرس میکند.
اگر بتونیم استرس رو توی زندگیمون کنترل کنیم خیلی راحتتر میتونیم موقعیت های مختلف رو تجربه و کنترل کنیم.
-
چطوری استرس به بدن ما آسیب میزنه؟
انسان ها در زندگی غارنشینی گاهی با صداهای وحشتناک حیوانات مواجه میشدند و باید انتخاب میکردند که فرار کنند یا به جنگ با عامل آسیب زا بروند و از خانواده خود دفاع کنند. هرکدام از این انتخاب ها به صرف انرژی بسیار زیادی نیاز دارد. این انرژی مضاعف از کجا تامین میشود؟ ترشح هورمون های استرس باعث تامین انرژی جنگ و گریز در انسان میشود و به دنبال ترشح این هورمون ها ضربان قلب، قند خون و فشار خون افزایش پیدا میکند و از طرفی کارهایی که در الویت نیستند به حاشیه میروند مثلا در این موقعیت گوارش الویت نیست و تمرکز بدن روی جنگ و فرار است.
این موضوع در زندگی های امروزه اینطور است که امتحان هفته آینده باعث سیر شدن این فرآیند در بدن ما میشود اما نه جنگی وجود دارد و نه گریزی! پس قندی که افزایش پیدا می کند تبدیل به دیابت میشود، گوارشی که ضعیف شده باعث زخم معده میشود، تمرکزی که از بین رفته باعث میشود به کارهای برنامه ریزی شده نرسیم و مشکلات بعدی به دنبال آن به وجود میآید.
بنابراین این استرس ماهیتش برای ما لازم بوده اما کارکردهای آن در اکثر مواقع زندگی امروزه کمک کننده نیست./ چرا استرس را تجربه می کنیم؟
در مقاله بعدی درباره راهکارهای مقابله با استرس صحبت خواهیم کرد.
برقرار باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
با نوجوانی که درگیر سیگار کشیدن است چگونه برخورد کنیم؟
چالش های نوجوانی
همرفیق بودن با فرزند
چالش کافه گپ
چرا نمی توانم ۵ دقیقه با نوجوانم صحبت کنم؟
با پرخاشگری نوجوان چه کنیم؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خب چطوری میشه این استرس ها رو درمان کرد.؟
در مقاله هفته آینده پاسخ سوالتون رو دادم.
ممنون از همراهی تون