روش مطالعه متمرکز (قسمت سوم)
روش مطالعه متمرکز (قسمت سوم)
در قسمت قبل، اولین راهکار مطالعه متمرکز را با عنوان تندخوانی مورد بررسی قرار دادیم. در ادامه، به سایر روشهای افزایش تمرکز حواس خواهیم پرداخت.
2- مطالعه اولیه
مطالعه اولیه همان گرفتن اطلاعات ابتدایی است. در مطالعه اولیه قصد شما کنجکاو کردن ذهن با گرفتن اطلاعات ساده، کم حجم و مقدماتی است.
در مطالعه اولیه شما متن را خط به خط نمیخوانید، بلکه نگاهی گذرا به متن میاندازید و یک سری مفاهیم اولیه را از متن میگیرید که مثلا متن حول و حوش چه موضوعی است. هرچقدر ذهن شما دقیقتر طراحی شود که در یک ساعت آینده قرار است چه کاری را انجام دهد، مطمئنا بازدهی مطالعه شما بیشتر خواهد بود. در واقع اگر قبل از شروع مطالعه نگاه مختصری بر روی کتاب تست خود بیندازید و با حال و هوای تستهای طراحی شده از مبحث مورد مطالعه آشنا شوید، در هنگام مطالعه ذهن شما با دقت بیشتری به دنبال یافتن نکات و کشف روابط موجود در متن خواهد بود./ روش مطالعه متمرکز (قسمت سوم)
3- نوشتن
هنگام مطالعه، همیشه قلم و کاغذی در دست داشته باشید. چه کتاب شما درسی باشد و چه غیردرسی.
در یک مطالعه پویا و فعال، کمتر چیزی میتواند به اندازه قلمی که در دست دارید، ذهن شما را درگیر و متمرکز کند.
قلم، مهمترین ابزار شماست. به کمک آن همه چیز را یادداشت میکنید. حتی میتوانید نظر خودتان را در کتاب بنویسید. نکات مهم را در آن یادداشت کنید. خلاصه درس، کلید واژهها و هر چیزی که بعدا میتواند در فهم بهتر مطالب شما را یاری نماید.
با فکرهای مزاحم در حین مطالعه چگونه برخورد کنیم؟
بسیاری اوقات در هنگام مطالعه افکار مختلف و گاهی لیستی از کارهای عقب مانده و ضروری به ذهن شما حملهور میشوند. معمولا برخورد شما با این افکار به این گونه است که سعی میکنید به آنها بیتوجهی کنید ولی متاسفانه این افکار به این راحتی ذهن را رها نمیکنند. در واقع نگرانی شما از فراموش کردن این موضوعات، مانع از تمرکز حواستان خواهد شد.
در این مواقع بهترین کار این است که کاغذی در کنار خود داشته باشید و هرگونه فکر مزاحمی را بر روی آن یادداشت نمایید. این روش منجر به تخلیه ذهنی شما گشته و پس از آن به راحتی میتوانید به مطالعه بپردازید. برای مثال در هنگام مطالعه به یاد میآورید باید برای دوست خود پیامی ارسال کنید، تمرینهای فیزیک خود را آماده کنید و . . . در این صورت ذهن شما نگران فراموشی این وظایف است و نمیتواند با تمرکز به فهم مطالب بپردازد. کافی است قلم را برداشته و با ثبت این موارد بر روی کاغذ، خیال ذهنتان را راحت کرده و با آرامش و تمرکز به مطالعه بپردازید.
اگر موضوعی که یادتان آمده آنقدر مهم و اضطراری است که حتی با نوشتن هم خیالتان راحت نمیشود و به هیچ وجه نمیتوانید تمرکز کنید، اول آن کار را انجام داده و سپس به مطالعه مشغول شوید.
پس به اهمیت داشتن قلم در هنگام مطالعه توجه کنید و به هیچ عنوان بدون قلم و کاغذ مشغول مطالعه نشوید.
روش مطالعه متمرکز (قسمت سوم)
دیدگاهتان را بنویسید