آیا ماموریت زندگی خود را شناسایی کرده اید؟
آیا ماموریت زندگی خود را شناسایی کرده اید؟
ماموریت[1]، که از آن با نامهای دیگری چون رسالت، فلسفة وجودی و مقصود اصلی نیز یاد میشود، عبارت است از نقشی که یک فرد در زندگی فردی و اجتماعی، برای خود تعریف و تعیین کرده است و همواره سعی می کند در مسیر انجام آن گام بردارد. در تبیین ماموریت، فرد در چند سطر، یک بیان کلی از هدف نهایی خود را بدون درنظرگرفتن هیچ محدودیتی ارائه می کند. ماموریت باید کلی و فراگیر باشد، تمام زندگی فرد را دربرگیرد و به صورت یک هدف بلندمدت شعارگونه بیان گردد.
برای مثال ممکن است دو فرد متفاوت انگیزه زیادی برای فعالیت اقتصادی و کسب ثروت داشته باشند، اما یکی ماموریت خود را بدست آوردن امکانات گوناگون زندگی، آسایش، تفریح و مسافرت قرار میدهد و دیگری ماموریت خود را فقرزدایی از جامعه تعریف میکند، بنابراین بخشی از ثروت و درآمد حاصل از فعالیتهای اقتصادی وی صرف کمک به افراد ضعیف خواهد شد. او سعی خواهد کرد با گسترش کسب و کار خود، چرخ زندگی افراد بیشتری را چرخانده و ثروت خود را در راه کارآفرینی و اشتغالزایی بیشتر صرف خواهد کرد. بسیار طبیعی است که این دو فرد چشمانداز و نظام ارزشی متفاوتی خواهند داشت.
هرگاه فرد یا سازمان ماموریت خود را در قالب یک نوشته درآورد، بیانیه ماموریت خود را تدوین کرده است.
ویژگی های یک بیانیه ماموریت:
- آرمانی باشد
- کلی و با جزئیات اندک باشد
- الهام بخش و انگیزاننده باشد
- ارزش های موردنظر فرد در آن لحاظ شده باشد
- مستند و همیشه مدنظر فرد باشد
دلایل اهمیت تدوین بیانیه ماموریت:
- برشمردن اهداف و مقاصد مهم
- تبيين چارچوب اصلی برنامه ريزی و تخصیص منابع لازم در مسیر اهداف
- جهت دهی فعالیتهای گوناگون فردی در راستای اهداف
- متعهد ساختن خود به تحقق اهداف
نمونه هایی از بیانیه های ماموریت
- بنیاد حمایت از کودکان مبتلا به سرطان (محک): محک سازمانی است که از انگیزه والای خدمت به همنوع سرچشمه گرفته و توجه خود را معطوف بیماری سرطان کودکان در سطح ملی و بین المللی و در حوزههای امور خیریه، درمان و تحقیقات نموده است. حمایت همه جانبه از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنان در بخش خیریه، درمان کودکان مبتلا به سرطان در ایران و در چهارچوب منشور حقوق بیمار و بر اساس جدید ترین و کارآمدترین روشها و آخرین دست آوردهای علم پزشکی در بخش درمان و انجام تحقیقات علمی در زمینه بیماری سرطان برای کشف علل بروز بیماری، روشهای تشخیص، پیشگیری و روشهای نوین درمان، ماموریت این سازمان است.
همان طور که در این نمونه بیانیههای ماموریت مشاهده میکنیم، فلسفه وجودی هریک شخص یا سازمان، در آن بخوبی تبیین گشته و اگر شخص دیگری این بیانیه را مطالعه کند، اطلاعاتی کلی از هدف نهایی آنها را بدست خواهد آورد.
آیا ماموریت زندگی خود را شناسایی کرده اید؟
دیدگاهتان را بنویسید