ضرورت تشکیل خانواده 2
در نوشتار قبل، به اولین ضرورت تشکلی خانواده یعنی کمک در مسیر رشد و کمال پرداخیم. در این قسمت به 4 دلیل و چرایی دیگر اشاره می کنیم. باز هم تاکید می کنم تا زمانیکه برای ازدواج خود، چرایی محکمی نداشته باشید، امکان موفقیت شما در زندگی مشترک بسیار کم خواهد بود./ ضرورت تشکیل خانواده 2
2- کسب آرامش:
همانطور که گفته شد، طبق وعده الهی، ازدواج مبتنی بر شناخت صحیح و تعامل شایسته، منجر به کسب آرامش خواهد شد. آرامش بدون شک بزرگترین گمشده امروز بشر است که تنها راه کسب آن، حضور در مسیر بندگی و حرکت مطابق الگوی صحیح اسلامیاست. آرامش حقیقی در جوار رحمت الهی متبلور میگردد که:
«أَلَا بِذِكْرِ اللَّـهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»[1]
و صد البته خداوند متعال راهکارهای عملیاتی را نیز در کنار یاد خود، برای تسکین و آرامش بیشتر روح انسان قرار داده است که یکی از این راهکارها، تعامل صحیح با جنس مکمل است، لذا خداوند متعال، هدف ازدواج را آرامش معرفی میفرماید:
«لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا» [2]
3- اجتناب از خطا و گناه:
خدای متعال متناسب با هر نیازی که در وجود انسان قرار داده است، پاسخی مناسب نیز در محیط بیرون قرار داده و انسانها را به پاسخگویی شایسته به این نیازها، دعوت نموده است. در واقع حکمت الهی اقتضا میکند که نیازهای بدون پاسخ را در وجود مخلوقات قرار ندهد.
یکی از نیازهای غریزی که خداوند در وجود آدمی قرار داده است، نیازهای جنسی است. خدای حکیم قادر متعال پاسخ این نیاز بشر را در ازدواج قرار داده است. انسان با ازدواج علاوه بر تأمین نیازهای جنسی خود، امنیت و آرامش را برای خود و دیگران به ارمغان میآورد. بدون شک پاسخگویی بدون مرز و قانون به این نیاز، منجر به فساد اخلاقی و اجتماعی شده و آسایش و امنیت اجتماع را با مخاطره مواجه مینماید. این یکی دیگر از دلایل فرمایش پیامبر اکرم (ص) است که فرمودند:
«هرکس ازدواج کند، نصف ایمان را به دست آورده است. پس در نیمه دیگر آن باید تقوای الهی را پیشه نماید.»[3]
شاید به همین دلیل است که فضلیت اعمال یک مرد متاهل بسیار ارزشمندتر از فرد مجرد است. در واقع مردی که ازدواج نکرده است، بیشتر در معرض خطا و فساد قرار گرفته و ممکن است هر لحظه هیجانات ناشی از غرائز تأمین نشده، صعود معنوی او را از بین برده و گامهای رفته تا ملکوت، را یک به یک به عقب بازگردد. لذا پیامبر مهربانیها، حضرت محمد مصطفی (ص) فرمودند:
«متاهل خفته نزد خداوند بهتر از مجرد روزه دار شب زنده دار است.»[4]/ ضرورت تشکیل خانواده 2
4- تأمین غریزه مهرورزی
انسان موجودی است مهرورز. دوست دارد، دوست داشته شود و دیگران را دوست بدارد. ازدواج راه تأمین و تسکین این نیاز فطری و متعالی انسانی است. در ازدواج فرصت دوست داشتن و بروز احساسات برای دختر و پسر فراهم گشته و آنان میتوانند نیاز به محبت را در فضایی سالم تأمین نمایند. لذا خداوند متعال میفرماید:
«وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً»[5]
5- تربیت فرزندان صالح و گسترش آرمان تولید:
بدون شک یکی دیگر از اهداف ارزشمند تشکیل خانواده، تربیت فرزندان صالح و پاک میباشد؛ فرزندانی که در صورت تربیت صحیح، سلامت و بقای جامعه را تضمین نموده و آرمان توحید و کلمه «لا اله الا الله» را تداوم بخشند. قطعا تربیت فرزند صالح از ارزشمندترین اعمالی است که یک مرد و زن مسلمان میتواند به آن همت گمارند.
پیامبر رحمت (ص) میفرمایند:
«چه چیزی مانع میشود که انسان مومن ازدواج نماید، شاید خداوند به او فرزندانی روزی کند که زمین را از لا اله الا الله سنگین کنند.»[6]
دلایل ذکر شده، گوشهای از اهداف ارزشمند تشکیل خانواده میباشد. در واقع به دلیل وجود همین اهداف عالی و ارزشمند است که در فرمایشات معصومین علیهم السلام تأکید فراوانی نسبت به ازدواج مردان و زنان مجرد شده است. پیامبر خدا، محمد مصطفی (ص) فرمودند:
«دو رکعت نمازی که مرد متأهل میخواند، برتر از (عبادت) مرد مجردی است که شبش را به عبادت میگذارند و روزش را به روزهداری.»[7]
خوشبخت و سعادتمند باشید
حسین وفابخش
پی نوشت ها:
[1] سوره رعد، آیه 28
[2] سوره روم، آیه 25
[3] میزان الحکمه، جلد 5، صفحه 83
[4] بحارالانوار جلد 103 ، صفحه 221 ، حدیث 25
[5] سوره روم، آیه 21
[6] وسائل الشیعه، جلد 14، صفحه 3، حدیث 3
[7] کافی، جلد 5، صفحه 311، حدیث 6
ضرورت تشکیل خانواده 2
دیدگاهتان را بنویسید