نقش والدین در موفقیت تحصیلی – قسمت سوم – توصیههای پایانی کنکوریها
نقش والدین در موفقیت تحصیلی – قسمت سوم – توصیههای پایانی کنکوریها
بسمه تعالی
پدرهای عزیز، مادران مهربان؛ سلام
اولا یک خسته نباشید و خدا قوت به همه شما عزیزان که یکسال پرهیاهو و سخت را پشت سر گذاشتید و فرزندانتان را برای شرکت در کنکور سراسری آماده کردید. شاید بعضی از بچهها فکر کنند فقط آنها دارند فشار و سختی کنکور را تحمل میکنند، اما حداقل ما که سالهاست افتخار همراهی با کنکوریها و والدینشان را داریم، خیلی خوب از سختیها و مشکلاتی که امسال داشتید، باخبر هستیم.
قطعا همه شما آرزو دارید چند هفته باقیمانده را نیز به خوبی و خوشی پشت سر بگذارید و انشاءالله شاهد نتایج خوب فرزندانتان باشید. برای همین تصمیم گرفتم در این فرصت، چند نکته بسیار کلیدی و مهم در خصوص هفتههای پایانی کنکور را برای شما یادآوری کنم.
- هفتههای پایانی فرصت بسیار خوبی برای تثبیت مطالب و نکات ارزشمندی است که دانشآموز در طول سال، آنها را مطالعه کرده است. پس نگران حجم مطالب مطالعه شده بچهها نباشید. مطمئن باشید برنامهریزان بهترین برنامه را برای مرور و تثبیت اطلاعات به فرزندان شما ارائه خواهند کرد. سعی کنید تمرکز ذهنی خود و فرزندانتان را از حجم مطالب خوانده شده به کیفیت و عمق یادگیری مطالب تغییر دهید.
- قرار است تمام زحماتی که یک دانشآموز در طول یک سال مطالعه متحمل میشود، در یک صبح تا ظهر در کنکور سراسری مورد ارزیابی قرار بگیرد. بنابراین مهمترین کاری که ما باید به عنوان والدین، مشاور و یا برنامهریز انجام دهیم، کمک به حفظ آرامش داوطلبان است. احتمالا در روزها و هفتههای پایانی، سطح اضطراب و نگرانی در بچهها بیشتر خواهد شد. اینجاست که شما باید وارد عمل شوید و به آنها کمک کنید مسیر باقیمانده را با نهایت آرامش طی کنند. یادتان باشد قرار نیست شما در جایگاه معلم یا مشاور ایفای نقش کنید، بلکه شما باید در این زمان، فقط پدر و مادر باشید. لطفا کنترل برنامهها و ارزیابی کارنامه آزمونها را به عهده برنامهریز فرزند خود قرار دهید. حتی اگر قصد دارید، نکاتی را در خصوص درس خواندن به او منتقل کنید، لطفا اینکار را به شیوه غیرمستقیم و به کمک برنامهریز انجام دهید.
تلاش کنید در این مدت کاملا عادی برخورد کنید. قرار نیست از کنکور یک غول بسازیم، اما قرار هم نیست وانمود کنیم اصلا نتیجه کنکور مهم نیست. اینکار فشار روانی بییشتری را به بچهها منتقل میکند.
یادتان باشد صرفا تلاش و کوشش آنها را تشویق کرده و نتیجه را به خدا واگذار کنید. هر صحبتی از نتیجه میتواند اضطراب و استرس فرزند شما را بیشتر کند. پس لطفا به او نگویید: «نگران نباش. اگر قبول نشدی، شهریه دانشگاه آزادت رو پرداخت میکنم» صحبتهایی از این دست، علاوه بر اینکه استرس آنها را بیشتر میکند، اعتمادبه نفس آنها را نیز از بین خواهد برد. پس باز هم تاکید میکنم: «صحبت در مورد نتیجه، چه مثبت و چه منفی، ممنوع!!»
- لطفا تا حد امکان فرزندانتان را به مهمانی نبرید. شاید برخی افراد حاضر در مهمانی، اطلاعات و درک درستی از شرایط و سختیهای کنکور نداشته باشند و با صحبتهای خود، استرس بچهها را بیشتر کنند. سوالهای دیگران از وضعیت درسی و میزان مطالعه و حتی صدا زدن آنها با عنوانهای «خانم دکتر» و «آقای مهندس»، باعث اضطراب و نگرانی آنها خواهد شد. پس لطفا بچهها را درک کنید و اگر علاقهای به حضور در مهمانی ندارند، آنها را مجبور نکنید. ضمنا دخترخانمها به خاطر شدت عواطف، بیشتر در معرض آسیب و اضطراب از این نوع تعاملات هستند. پس لطفا بیشتر مراقب آنها باشید.
- والد حمایتگر مثبت باشید
همانطور که در همایش TA در اسفندماه توضیح دادم، اگر قصد دارید به بهترین شکل با فرزندتان ارتباط برقرار کنید و صحبتهای شما بر روی آنها تاثیر بیشتری داشته باشد، لطفا به شیوه «والد حمایتگر مثبت» برخورد کنید. یعنی اگر قرار است نکتهای را به او یادآوری کنید و یا اشتباهی در عملکردش را به او تذکر بدهید، سعی کنید اینکار را با بیان جملات مثبت انجام داده و نقش حمایتگری خود را پررنگ کنید.
مثلا به جای اینکه بگویید: «چرا صبحها اینقدر دیر از خواب بیدار میشی؟ مگه تو کنکور نداری؟»
میتوانید به آنها بگویید: «پسرم، به نظرت اگر صبحها زودتر درس خوندن رو شروع کنی، تمرکزت بهتر نمیشه؟» یا اینکه: «اگر صبحها بیدار شدن برات سخته، دوست داشتی بگو من صدات بزنم؟»
و یا حتی میتوانید با آنها وارد یک گفتگوی جذاب و ثمربخش شوید: «راستی معمولا تو چه ساعتهایی بازدهی درس خوندنت بیشتر میشه؟ نظر مشاورت رو تا حالا پرسیدی؟ نظر ایشون چیه؟» و این سوالات میتونه شروع یک گفتگوی مثبت و آرامشبخش بین والدین و فرزند باشه. با این نوع سوالات، نه تنها احساس لجبازی در او شکل نمیگیرد، بلکه فرصت فکر کردن و بررسی بیشتر عملکردش را نیز پیدا خواهد کرد.
خلاصه کلام و به عنوان جمله آخر، یادتان باشد سلامت روح و روان بچهها بسیار باارزشتر از نتیجه کنکور آنهاست. پس در این روزهای پایانی، بیشتر مراقب آنها باشید./ نقش والدین در موفقیت تحصیلی – قسمت سوم – توصیههای پایانی کنکوریها
ممنون از همه شما
دیدگاهتان را بنویسید