مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
کنکور دادن یک مهارت است که برای موفقیت در آن باید یک مدیر توانمند بود.
تنها داشتن اطلاعات نمیتواند ضامن قبولی شما در کنکور باشد. بسیاری از دانشآموزان قوی در طول این سالها نتوانستهاند به نتیجه مورد نظر خود برسند زیرا آنها فکر میکردند صرفا با مطالعه و تستزنی میتوانند به اهداف خود برسند در حالیکه به هیچ عنوان این چنین نیست. باز هم یادآوری میکنم: کنکور یک رقابت است که خوب بودن در آن کافی نیست بلکه شما باید بهتر از دیگران نیز باشید و در صورت تمایل برای کسب رتبههای برتر، باید بهترین نیز باشید. پس برای موفقیت نیازمند یک برنامهریزی بسیار دقیق در فرآیند آمادهسازی برای کنکور هستید. بسیار مهم است که بدانید در چه زمانی درس بخوانید، چه زمانی به تست زنی مشغول شوید، از چه منابعی کمک بگیرید، چه موقع به دوره دروس خود بپردازید، چه زمانی را به استراحت اختصاص دهید، در چه آزمونهایی شرکت کنید و از چه زمانی جمع بندی را آغاز نمایید.
در صورتی که تمام این مسائل را به درستی پیاده کنید، شما میتوانید امیدوار به موفقیت در کنکور باشید. اما هنوز یک گام بسیار مهم دیگر برای موفقیت در کنکور باقیمانده است. مدیریت صحیح آزمون
جلسه آزمون زمان برداشتن بزرگترین گام تا موفقیت یعنی نتیجهگیری است. کار شما همانند یک کشاورز است که یک سال شبانه روز زحمت کشیده است و حال به زمان برداشت رسیده است. اگر کمی زودتر از موعد محصولات را برداشت کند، محصول نامطلوب خواهد بود و اگر دیرتر به برداشت محصول بپردازد، محصول از بین خواهد رفت. او فقط یک روز فرصت دارد تا بتواند بهترین نتیجه را از یک سال زحمت خود بگیرد.
برای موفقیت در جلسه آزمون بسیار بسیار مهم است از تک تک لحظات آن به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. حتی یک دقیقه استفاده بهتر از آن میتواند جشن قهرمانی شما را باشکوه تر کند. پس لطفا به توصیههای زیر به طور جدی عمل کنید.
- حفظ آرامش در سر جلسه کنکور:
الان هدف ما تنظیم وقت بود ولی باز هم از آرامش صحبت کردیم. بدون داشتن آرامش، مدیریت صحیح زمان امکانپذیر نیست. در زمان آزمون دادن، فرصت برای فکر کردن به اشتباهات، درس نخواندنها، چرا من این سوال رو بلد نیستم، و . . . نیست. لطفا یادتان باشد: هر اتفاقی که سرجلسه افتاد مهم نیست، فقط آرامش خود را حفظ کنید.
- علامتگذاری سوالات سخت، وقت گیر و بیجواب!
یکی از اصول بسیار مهم در زمان کنکور دادن، رد شدن از سوالات است. شما باید بتوانید هنگام حل کردن سوالات، وقتی به یک سوال مشکل رسیدید، با اعتماد به نفس از آن عبور کرده و به پاسخگویی به سایر سوالات بپردازید. این روش یکی از اصول بسیار مهم تنظیم زمان آزمون میباشد. همیشه اولویت اول ما، پاسخ به سوالات آسان و بدون حاشیه است. به یاد داشته باشید تمامی دانشآموزان ضعیف، متوسط و قوی به سوالات آسان پاسخ میدهند. پس ابتدا به پاسخگویی سوالات آسان و متوسط بپردازید و سپس به سراغ حل سوالات سخت بروید. در این صورت است که توانمندیهای شما برای پاسخگویی به سوالات سخت، موجب نتیجهگیری بهتر شما خواهد شد.
متاسفانه هر ساله تعدادی از دانشآموزان با اصرار برای حل کردن سوالات وقت گیر، نتیجه خود را خراب میکنند. استدلال غلط این دانش آموزان این است که “وقتی دیدم سوال را بلدم حیفم آمد حلش نکنم.” اما به این نکته توجه نمیکنند که اگر به حل این سوالات وقتگیر بپردازند، از حل تعداد بیشتری سوال آسان و متوسط محروم خواهند شد. به یاد داشته باشید شما از درجه سختی سایر سوالات خبر ندارید. شاید چند سوال از مباحثی که شما بر روی آن مسلط هستید در پایان دفترچه وجود داشته باشد و شما به دلیل کمبود وقت از حل آنها محروم شوید.
البته یادتان باشد قرار نیست شما از حل کردن این سوالات صرف نظر کنید. بلکه فعلا اولویت با حل این سوالات نیست. اول سوالات آسان را حل کنید، سپس با آرامش بیشتر به سوالات وقتگیر بپردازید.
شدیدا توصیه میکنم برای سه نوع سوال زیر، علامت مخصوصی داشته باشید.
نوع اول سوال، سوالاتی هستند که شما آنها را بلد هستید ولی میدانید حل این سوالات وقتگیر است و شاید خیلی بیشتر از زمان استاندارد از شما وقت بگیرد. این سوالات را فعلا نباید حل کنید و باید از آنها عبور کنید تا پس از مرور کامل سوالات آن درس، و در صورت باقیماندن زمان، به حل آنها، بپردازید.
دسته دوم، سوالاتی هستند که شما آنها را بلد هستید و آنها را در زمان استاندارد حل میکنید اما پاسخ آن در گزینهها وجود ندارد. این نوع سوالات نیز گاهی اوقات برای شما پیش میآیند. در صورت مواجهه با این تیپ سوالات، باید بدانید که ادامه دادن و فکر کردن دوباره روی این سوالات غلط است. چون شما نمیدانید که اگر دوباره سوال را حل کنید به جواب میرسید یا نه؟ ممکن است اساسا شما راه حل اشتباهی انتخاب کرده باشید و یا موضوع را به خوبی درک نکردهاید. ضمنا همیشه احتمال وجود سوالات غلط در کنکور وجود دارد. پس لطفا از این سوالات نیز بگذرید و در پایان کنکور اگر فرصت باقی بود، به حل آنها بپردازید.
نوع سوم هم سوالاتی است که شما میدانید آنها را بلد نیستید و به هیچ عنوان نباید بر روی آنها وقت بگذارید.
حال برای مدیریت زمان لازم است با مشاهده هر یک از سه نوع سوال، به سرعت از آنها عبور کرده و برای هر یک از آنها، یک علامت مخصوص بگذارید تا در بازگشت مجدد، به راحتی بتوانید تشخیص دهید سوال از کدام نوع بوده است.
- بازگشت و حل سوالات سخت، وقت گیر و بیجواب
اگر مرحله قبل را به درستی انجام داده باشید، قطعا در زمان استاندارد هر درس، به تمامی سوالات آسان و متوسط پاسخ دادهاید و کمی از زمان آن درس نیز برای شما باقی خواهد ماند. حال میتوانید صرفا یک بار دیگر به حل سوالات نوع دوم یعنی سوالاتی که جواب آن در گزینهها نبوده است، بپردازید. در صورتی که باز هم وقت داشتید (که با احتمال بسیار زیاد این طور است) میتوانید به حل سوالات نوع اول یعنی سوالات سخت و وقتگیری که شما آنها را بلد هستید بپردازید. در نهایت و در صورت باقی ماندن فرصت، میتوانید روی سوالات نوع سوم فکر کنید (معمولا وقت زیادی برای اینکار باقی نخواهد ماند). اگر احساس کردید پاسخ هیچ یک از سوالات باقیمانده را بلد نیستید، میتوانید باقیمانده وقت را ذخیره کرده و به پاسخگویی درس بعد بپردازید./ مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
- رعایت زمانبندی دروس
فقط یک جمله: هر درس را در زمان خود و بر اساس شناختی که از خود در آزمونهای جامع بدست آوردهاید، پاسخگویی کنید.
شما باید برای موفقیت در کنکور به تمامی دروس پاسخ دهید. حتی اگر در برخی دروس ضعف دارید، باز هم باید یک دور تمام سوالات آن را بخوانید و سوالات آسان آن درس را حل نمایید (البته برای رعایت این اصل نیز به ضرایب دروس در رشته خود دقت نمایید. به عنوان مثال ضرورتی برای وقت گذاشتن زیاد بر روی درس زمینشناسی وجود ندارد). فقط و فقط در صورتی که یک دور سوالات را بررسی کردید و دیگر نتوانستید به سوالی پاسخ بدهید و سایر سوالات را بلد نبودید، میتوانید وقت باقیمانده را برای سایر دروس بگذارید.
باز هم تاکید میکنیم: حتما وقت هر درس را برای همان درس استفاده کنید و بدون بررسی تک تک سوالات، از آن درس عبور نکنید. شاید امسال سوالات آسانی از آن درس مطرح شده باشد که شما بتوانید به راحتی به آنها پاسخ دهید.
به دانشآموزانی که بر روی یک درس خاص، اصلا سرمایهگذاری نکردهاند نیز توصیه میکنم دقایقی را به خواندن سریع سوالات آن درس بپردازند تا اگر سوال بسیار آسانی مشاهده نمودند به آن پاسخ داده و سپس به دروس دیگر بپردازند.
- ترتیب پاسخگویی به سوالات
معمولا پاسخگویی بر اساس ترتیب مشخص شده در دفترچه آزمون، گزینه بسیار خوبی است. اما اگر به هر دلیلی قصد دارید ترتیب دفترچه را برای پاسخگویی به سوالات تغییر دهید، باید حتما این کار را در آزمونهای مختلف شبیهساز انجام دهید و ترتیب ایده آل خود برای پاسخگویی را پیدا کنید. یادتان باشد جلسه آزمون سراسری، فرصت صحیح و خطا کردن نیست. باید تمام حرکات شما حساب شده و قاعدهمند باشد.
به عنوان یک نکته مهم، در نظر داشته باشید اگر تصمیم گرفتید پاسخگویی به آزمون را با درسی که در آن قویتر هستید، آغاز نمودید، نگران میزان پاسخگویی خود و سختی و آسانی سوالات نشوید. ممکن است امسال از این درس سوالات سختی طرح شده باشد. سوالات سخت، برای همه داوطلبان مشکل میباشد. پس با آرامش به حل سوالات بپردازید. برای دستیابی به این آرامش، لازم است چندین بار ترتیب پاسخگویی به سوالات را در آزمونهای شبیهساز تکرار کرده باشید./ مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
- استراتژی پاسخگویی به دروس عمومی
همانطور که گفتیم سعی کنید هر درس را در زمان خود پاسخ دهید. برای زمانبندی بهتر، به شما پیشنهاد میکنم چند دقیقه از زمان هر درس را ذخیره کنید. یعنی برای هر درس چند دقیقه کمتر از زمان استاندارد وقت بگذارید. انتخاب این مقدار زمان، بسیار مهم و حساس است. نباید در آن افراط و تفریط کرد. بهترین انتخاب این است که برای هر درس عمومی 15 دقیقه وقت بگذارید و کل سوالات را در یک ساعت حل کنید. در این صورت در انتها 15 دقیقه برای شما باقی خواهد ماند. این زمان را میتوانید به پاسخگویی سوالات باقیمانده از دروس عمومی بپردازید. اولویت با دروسی است که ضریب آنها در کنکور بیشتر بوده و شما در آن تسلط بیشتری دارید و میتوانید به سوالات بیشتری در آن درس پاسخ دهید.
دلیل ارزشمندی این روش در این است که شما در صبح کنکور، از سطح سوالات دروس مختلف آگاهی ندارید. در واقع شما به جنگ رقیبی میروید که شناخت دقیقی از آن ندارید! به کمک این تکنیک شما قادر خواهید بود ابتدا تمام سوالات عمومی را در یک بازه یک ساعته مرورکنید و سپس در 15 دقیقه ذخیره شده، بر اساس شناختی که از سوالات آزمون پیدا کردهاید، به پاسخگویی سوالات باقیمانده بپردازید.
در صورتیکه علاقهای به این روش ندارید، میتوانید سوالات هر درس را دقیقا در زمان تعیین شده پاسخ دهید. در این صورت و به علت کمبود وقت برای برخی دروس، باید از قبل مشخص نمایید در کدام مباحث تسلط کافی ندارید تا وقت زیادی برای بررسی این سوالات اختصاص ندهید.
- استراتژی پاسخگویی به دروس اختصاصی
برای پاسخگویی به دروس اختصاصی، استراتژیهای مختلفی قابل پیادهسازی است. شما باید با شرکت در آزمونهای متعدد شبیهساز، بهترین استراتژی که میتواند به موفقیت شما کمک نماید را انتخاب نمایید.
یکی از راهکارها، صرفهجویی در هر درس اختصاصی به اندازه تقریبی 5 دقیقه است. توجه داشته باشید انتخاب زمانهای طولانیتر برای شما ایجاد مشکل خواهد کرد. زیرا در این صورت اولا به احتمال زیاد نخواهید توانست تمامی سوالات آن درس را یک دور کامل بررسی کنید. ثانیا در پایان آزمون به دلیل خستگی، بهرهوری شما کاهش یافته و احتمال پاسخگویی صحیح به سوالات کاهش مییابد.
در این روش و در انتهای دفترچه اختصاصی، شما حدود 15 تا 20 دقیقه فرصت خواهید داشت. این زمان را باید برای پاسخگویی به یکی از دروس اختصاص بدهید. به یاد داشته باشید در پایان آزمون، شما علاوه بر دانستن ضرایب دروس و سطح علمی خود، به سطح سوالات کنکور نیز آَشنایی داشته و میتوانید به درستی تشخیص دهید زمان خود را به کدام درس اختصاص دهید تا بهترین نتیجه را کسب نمایید.
استراتژی دیگر این است که قبل از شروع آزمون و بر اساس تجربه ارزشمند خود از آزمونهای شبیهساز، زمان پاسخگویی خود به هر درس را تعیین کرده و در هنگام آزمون متناسب با زمانهای تعیین شده، به حل سوالات بپردازید. باز هم تاکید میکنیم با شرکت در آزمونهای شبیهساز، بهترین روش پاسخگویی را با توجه به سطح درسی و شرایط خاص خود پیدا کرده و در روز کنکور بر اساس آن عمل نمایید.
مدیریت زمان موفق در کنکور سراسری
موفق باشید.
حسین وفابخش
دیدگاهتان را بنویسید