صعود به قله با اهرم لذت و رنج
صعود به قله با اهرم لذت و رنج
صعود به قله با اهرم لذت و رنج
انتخاب اهداف و برنامهریزی صحیح برای ایجاد و تقویت انگیزه قطعا شروع بسیار خوبی است، اما قطعا نمیتواند پایان کار باشد. خیلی از دانش آموزان پس از یک استارت قدرتمند در ابتدای سال تحصیلی، با گذشت زمان انگیزه خود را از دست میدهند و دست از تلاش و کوشش برمیدارند. برای حل این مشکل، باید از ابتدای حرکت برنامهریزی دقیقی داشته باشیم.
اگر قصد دارید از بیماری بیانگیزی و تنبلی در طول مسیر پیشگیری کنید، باید قبل از هر کاری، علت ایجاد این بیماری را شناسایی کنید. معمولا با گذشت چند ماه از آغاز فرآیند مطالعه، کم کم احساس خواهید کرد خسته شدهاید، مدت زمان مطالعه زیاد است، حجم درسها طاقت فرسا شده است ، و خلاصه شانس زیادی برای موفقیت و نتیجهگیری وجود ندارد. حتی ممکن است فکر کنید «خب آخرش که چی؟ این همه درس بخونم و فرضا در کنکور هم قبول بشم، بعدش قراره چه اتفاقی بیفته؟»
خلاصه هجوم افکاری از این دست میتواند به تدریج انگیزه تلاش شما را به سمت صفر میل دهد. با چند مثالی که مطرح کردم، تقریبا به چند دلیل اصلی بیانگیزگی اشاره کردم. این عوامل را میتوان در چند دسته زیر تقسیمبندی کرد.
– خستگی از تلاش زیاد
– نگرانی از حجم زیاد دروس و فرصت کم باقیمانده
– نتایج پایین تر از حد انتظار درآزمونهای آزمایشی
– نگرانی از عدم موفقیت در کنکور
– نگرانی از وضعیت نهایی شغلی و نقش موفقیت تحصیلی در کسب درآمد آینده
قبل از این که بخواهم راه درمان هر یک از مشکلات را مطرح کنم، باید یک روش اساسی درمان برای تمام موارد مشابه را برای شما توضیح دهم. رمز موفقیت شما، تقویت اهرم لذت است. یعنی . . . .
اهرم لذت و رنج
تمام مثالهایی که با هم در مورد آن صحبت کردیم، ناشی از توجه وسواسگونه شما به سختیها و مشکلات موجود در طول مسیر موفقیت است. همانطور که قبلا هم اشاره کردم، کسب موفقیتهای بزرگ، بدون تلاش و کوشش جدی و برنامهریزی هدفمند، امکان پذیر نیست. اما چیزی که تلاشهای افراد موفق و ناموفق تفاوت ایجاد میکند، تمرکز ذهنی آنها بر روی سختیهای مسیر و یا شیرینیهای رسیدن به پایان مسیر است./ صعود به قله با اهرم لذت و رنج
فتح قله اورست ، قهرمانی در المپیک یا کسب رتبه برتر کنکور، برای همه افراد لذت بخش است، اما رسیدن به این لذت هزینه زیادی برای شما خواهد داشت. تحمل این سختیها است که باعث میشود به نتایج مطلوب خود دست پیدا کنید.
یک قهرمان المپیک 4 سال در اردوی آمادهسازی تیم ملی، انواع ورزشها و تمرینات طاقتفرسا را تحمل میکند تا نهایتا بتواند در روز مسابقه پایانی، بهترین عملکرد را داشته باشد و مدال ارزشمند طلا را تصاحب کند. اما متاسفانه بسیاری از ما عادت داریم فقط حسرت لحظه موفقیت را بخوریم، اما حاضر نیستیم تلاش جدی و منظمی برای رسیدن به آن لحظه داشته باشیم. خلاصه کلام باید باور کنید:
نابرده رنج گنج میسر نمی شود مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد
اما برای اینکه تحمل این تلاشها برای شما شیرین و لذتبخش شود، باید عادت کنید نگاه خود را از سختیهای مسیر، به شیرینی و لذت دستیبابی به هدف تغییر دهید. اگر در طول سال تحصیلی تمرکز شما بر روی سختیها و دشواریها و بیدارخوابیهای کنکور باشد، قطعا بعد از یک مدت کوتاه، انگیزه تلاش را از دست خواهید داد. اما اگر در زمانی که مشغول مطالعه و یادگیری هستید، به شیرینی موفقیت و کسب رتبه دلخواه فکرکنید و لحظه اعلام نتایج و خوشحالی پدر و مادرتان را تصور کنید، تحمل هر سختی برای شما بسیار بسیار راحت و لذتبخش خواهد شد. دریک کلام، رنج میسر و لذت دستیابی به هدف همیشه با هم در حال رقابت هستند. شرط موفقیت شما، توجه و تمرکز به لذت رسیدن به مقصد است.
اگر عادت کنید هرگاه از تلاش خسته شدید، به لیست اهداف و نتایج ارزشمند رسیدن به آنها فکر کنید، خیلی راحت خواهید توانست خستگی مسیر را به شوق تلاش بیشتر تبدیل کنید. پس قبول کنید کسانیکه یک سال تمام بدون استراحت درس میخوانند، از فضا نیامدهاند! بلکه تنها تفاوت آنها با شما، نوع نگاه آنها به مسئله است.
تمرین: چند دقیقه چشمهای خود را ببندید. تصور کنید در کنکور موفق شدهاید و به هدف دلخواهتان دست پیدا کردهاید. سعی کنید خوشحالی و لذت خود و پدر و مادرتان را در آن لحظه ترسیم کنید. لحظه ورود به دانشگاه را تصور کنید. فکر کنید در رشته و دانشگاه مورد علاقهتان قبول شدهاید. خود را بر روی صندلی دانشگاه تجسم کنید که استاد در حال تدریس است و شما هم در حال جزوه نوشتن… و خلاصه هر چیزی که برای شما ارزشمند است را به تصویر بکشید و خدای بزرگ را برای این همه شادی و نشاط شکرگذاری کنید. لطفا این تجسم موفقیت را در مواقع استراحت و یا هر زمان که احساس خستگی کردید، انجام دهید.
چند تکنیک ساده برای صعود راحتتر:
- پیشگیری از خستگی:
سعی کنید در طول سال برای تفریح و استراحت خود نیز برنامه منظمی داشته باشید. برخی دانشآموزان در ابتدای سال تحصیلی و آغاز ماراتن کنکور، بدون هیچ استراحتی فقط مشغول مطالعه و تست میشوند و از استراحتهای کوتاه، شاد و به موقع غافل میشوند. همین عدم توجه به تفریح کافی میتواند در درازمدت منجر به خستگی روحی آنها گردیده و پس ازچند هفته و یا چند ماه از آغاز سال تحصیلی، مانع ادامه تلاش آنها خواهد شد.
سعی کنید در پایان هر هفته و پس از تکمیل برنامه مطالعاتی آن هفته، یک تفریح مختصر و مفید داشته باشید. معمولا بعدازظهرهای پس از آزمون، فرصت بسیار خوبی است تا به یک هفته تلاش خوب خود، پاداش دهید و چند ساعتی با خانواده به تفریح و گردش بپردازید.
- نگران نباشید.
فکر کردن به حجم درسهای باقیمانده، به شدت شما را خسته و نگران خواهد کرد. برای همین اولا تلاش خود را دست کم نگیرید و به حجم مطالبی که مطالعه کردهاید، توجه کنید. ثانیا یک برنامه دقیق برای مطالعه سایر دروس داشته باشید و به جای نگرانی و فکر کردن به درسهای باقیمانده، برای تحقق آن برنامه تلاش کنید.
خلاصه کلام هر روز که خیلی نگران حجم باقیمانده درسها بودید، چند دقیقه بیشتر مطالعه کنید و کمی بیشتر تست بزنید.
- نتیجه آزمون و تمرکز بر تلاش
معمولا تا زمانیکه نتیجه آزمونها مطابق میل شماست، انگیزه شما نیز در سطح خوبی قرار دارد. اما تمام مشکلات زمانی شروع میشود که با وجود تلاش وکوشش، به نتایج دلخواه در آزمون دست پیدا نمیکنید. در این صورت برای حل مشکل باید راهکارهای زیر را جدی بگیرید.
- تغییر نگرش
قرار نیست نتیجه آزمونهای آزمایشی تاثیر مستقیم در موفقیت شما در آزمون نهایی داشته باشند. آزمون آزمایشی صرفا یک فرصت عالی برای شناخت نقاط قوت و ضعف شماست تا بتوانید به کمک آن، به موفقیت دست پیدا کنید. یعنی شناسایی هر نقطه ضعف در آزمون آزمایشی میتواند مانع اشتباه شما در کنکور سراسری باشد. پس لطفا از نتیجه آزمونها نگران نشوید و بعد از هر آزمون با تحلیل کامل و رفع اشکال، مسیر موفقیت خود را هموارتر کنید.
- برنامه ریزی مجدد
پس از تحلیل هر آزمون، حتما با برنامهریز خود مشورت کنید. احتمالا برای بهبود نتیجه باید تغییری در روند مطالعاتی شما ایجاد گردد یا شاید لازم باشد منابع مطالعاتی شما تغییر کرده و حجم برنامه شما افزایش پیدا کنید. ممکن است لازم باشد در برنامه شما، فرصتی برای مرور مجدد مطالب تعیین شود. پس آزمون فرصت خوبی است برای اصلاح و بهبود برنامه موفقیت شما.
- شغل آینده
همانطور که گفتم برخی فکرهای مزاحم و بیانگیزگیها ناشی از فکر کردن در خصوص شغل آینده و وضعیت درآمد و اقتصاد است. برای رفع این مشکل، تصمیم بگیرید بیشتر و بهتر درس بخوانید و با نهایت تلاش، اهداف درسی خود را محقق کنید. زیرا اگر یاد بگیرید در این مقطع از زندگی خود، به بهترین شکل برنامهها و اهدافتان را محقق کنید، قطعا در آینده نیز برای تحقق اهداف شغلی و مالی مشکلی نخواهید داشت. پس لطفا به جای فکرهای بیهوده در خصوص اوضاع اقتصاد و وضعیت اشتغال، تلاش کنید مسئولیت پذیر باشید و در رشته تحصیلی خود، تخصص و سواد کافی را کسب کنید. مطمئنا در این شرایط به راحتی میتوانید موفقیت آینده خود را نیز تضمین کنید.
صعود به قله با اهرم لذت و رنج
دیدگاهتان را بنویسید