جلوه های موفقیت حقیقی در نهضت عاشورا
اهداف و انگیزههای نهضت حسینی
بیتردید یكی از مهمترین وقایع تاریخ اسلام، نهضت بزرگ عاشوراست كه پس از گذشت یک هزار و چهارصد سال هنوز به عنوان حماسهای جاوید مطرح بوده و در صفحات حجیم تاریخ بشر به بوته فراموشی سپرده نشده است./ جلوه های موفقیت حقیقی در نهضت عاشورا
عظمت این حادثه به گونهای است که پس از گذشت قرنها، هنوز هم به عنوان عنصر اصلی الهام دهنده قیامهای آزادیخواهانه بشر در جای جای جهان مطرح است و نه مسلمانان، که همه آزادگان و آزاد اندیشان جهان، حرکتهای آزادیخواهانه و استبداد ستیزانه خود را متاثر از این نهضت عظیم و الهی میدانند.
قیام امام حسین (ع) مظهر نبرد حق بر علیه باطل بود. در این نوشتار اهداف و پیامهای تربیتی این قیام به اختصار بیان میشود.
امام حسین یکی از اهداف قیام خود را اقامه و حفظ ارزشهای راستین دین اسلام بیان میکند.
بعد از پیامبر و دوران رهبری ایشان بر جامعه اسلامی، به علت مسائل و مشکلات پیش رو، بدعتهای جدیدی در دین و سنت پیامبر اکرم (ص) به وجود آمده بود. بدعتهای جدید، خود موجب انحراف در جامعه اسلامی شده بود. از این رو جامعه اسلامی از مسیر اصلی خود دچار انحراف شده و نیاز به اصلاحات اساسی داشت. از این رو امام حسین (ع) با یزید بیعت نفرمودند تا این انحراف را آشکار سازند. بنابراین یکی دیگر از اهداف امام حسین، انگیزه اجتماعی و اصلاح فرهنگی اوضاع و شرایط حال جامعه بود تا بدین طریق به جهلزدایی عامه مردم بپردازند و ایشان را با انحرافهای آشکار در جامعه آشنا سازند.
پیامهای نهضت عاشورا
آزادگی به معنی رهایی از قید و بند اخلاق نیست. آزادی به معنی زیر بار ظلم نرفتن است. لذا انسان آزاده با توجه به اصول و باورهای خود زندگی کرده و زمانی که اصول، باورها، حقوق فردی و اجتماعی خود و افراد در ارتباط با خود را مورد تعرض ببیند، آرام ننشسته و در برابر ظلم ایشان اعتراض میکند. از این رو امام حسین (ع) مرگ با عزت را بهتر از حیات ذلیلانه میدانند.
عزت نفس
یکی از اهداف مهم تربیت و نیازهای انسان در مسیر رسیدن به موفقیت، این است که انسان به گونهای تربیت شود که اعتلای روحی بیابد و خود را از پستی و فرومایگی رها سازد. برای خود حرمت و شرافت قایل شود و بزرگواری خود را در همه حال حفظ نماید. سختی و راحتی و شکست و پیروزی او را به سستی و تباهی نکشاند و هرگز تن به خواری و زبونی ندهد. سیره امام حسین (ع) در جریان واقعه عاشورا نمود بارز عزتمحوری است. ایشان پیش از حرکت به سوی کربلا، در جواب برادرشان محمد حنفیه که از ایشان میخواست برای حفظ جانشان با یزید بیعت کند، فرمودند که هرگز تن به پستى نمیدهم. زیرا مکتب ائمه اطهار علیهم السلام بر پایه عزت و کرامت انسانی استوار گشته است.
ایثار و از خودگذشتگی
ایثار و از خودگذشتگی دلالت بر این موضوع دارد که افراد در عین نیاز به آنچه در دست دارند، دیگران را بر خود مقدم میشمارند و یا اینکه اهداف جمعی را بر اهداف فردی و شخصی خود مقدم میدارند. از این رو امام حسین (ع) برای احیای اصول راستین دین، جان خود، خانواده و صحابه خود را در طبق اخلاص قرار داد، تا انحرافها آشکار گردد.
وفا و پایبندی به پیمان
وفا و پایبندی به پیمان در یاران امام حسین خود را به خوبی نشان میدهد. امام حسین (ع) یاران خود را بهترین اصحاب برمیشماردند. ایشان در بدترین شرایط بر سر پیمان با امام باقی ماندند و او را مورد حمایت قرار دادند.
پيام جاويد قيام امام حسين (ع)
پيام قيام باشكوه سيدالشهداء (ع) منحصر به آن زمان نيست، بلكه اين پـيام، پـيامى جاويد و ابـدى است و فراتـر از محدوده زمان و مكان است، هرجا و در هر جامعهاى كه به حق عمل نشود و از بـاطل خوددارى نشود, بدعتها زنده، و سنتها نابـود شود، هرجا كه احكام خدا تغيير و تحريف يابد و حاكمان و زمامداران بـا زور و ستمگرى بـا مردم رفتـار كنند، و در هر جـامعـهاى كه ويژگىهاى جـاهليت را داشته باشد، آن جامعه، جامعهاى يزيدى بـوده، و مبـارزه و مخالفت بـا مفاسد و آلودگىها كارى حـسينى خواهد بود.
جلوه های موفقیت حقیقی در نهضت عاشورا
دیدگاهتان را بنویسید