اینفوگرافی یا خلاصه تصویری
اینفوگرافی یا خلاصه تصویری
با توجه به زمان محدود و حجم بالای مطالب برای یادگیری، انتخاب تکنیکهای نوین برای مطالعه موفق بسیار ضروری است.
یکی از روشهای بسیار کاربردی که به شما در کاهش زمان خلاصهنویسی کمک کرده و امکان ثبت طولانیمدت اطلاعات در ذهن شما را فراهم میسازد، اینفوگرافیک است.
این روش (خلاصهنویسی تصویری) به شما کمک میکند. در کمترین زمان ممکن، بیشترین حجم اطلاعات را به ذهن خود مخابره کنید.
از مزیتهای خلاصهبرداری تصویری نسبت به خلاصه نوشتاری میتوان به مطالب زیر اشاره کرد:
1- فهم راحتتر مطالب (معمولا افراد آنچه را میبینند، بهتر میفهمند)
2- انتقال سریع اطلاعات
3- مشخص شدن اهمیت نسبی هر موضوع
4- حذف توضیحات غیرضروری
مراحل تولید اینفوگرافیک:
در اینفوگرافیک شما قرار است محتوای بخشی از کتاب (اطلاعات یک بخش یا یک فصل کتاب) را بهصورت تصویر درآورده و آن را به خاطر بسپارید. پس باید در ابتدا با کل مطالب موردنظر خود آشنایی پیدا کرده تا بتوانید این تصویر را خلق کنید. مثلا اگر قرار است در درس عربی، قواعد مربوط به کلمه را به صورت اینفوگرافیک تبدیل کنید، ابتدا باید با مطالعه اجمالی فصل، با انواع کلمه و زیرشاخهها و قواعد آن آشنا شوید. سپس در انتهای مطالعه، شما قادر خواهید بود بهراحتی خلاصه تصویری را تولید نمایید. برای اینکار لازم است مراحل زیر را بهدقت طی نمایید.
گام اول اینفوگرافی: موضوع اصلی خود را در یک دایره در مرکز صفحه قرار دهید.
اگر بتوانید یک نقاشی بسیار ساده در ارتباط با موضوع را نیز در دایره رسم کنید، به جذابیت کارخواهید افزود. توجه داشته باشید که اطلاعات جذابتر و با هیجان بیشتر، ماندگاری بسیار بیشتری در ذهن شما خواهند داشت. پس سعی کنید این نقاشی حالت طنز نیز داشته باشد.
برای تمرین سعی کنید قوانین نیوتن را بهصورت یک خلاصه تصویری تبدیل نمایید. همچنین میتوانید از اقسام کلمه یا اعضای دستگاه گردش خون بهعنوان تمرین استفاده کنید.
گام دوم اینفوگرافی: ترسیم خطوط اصلی برای سرفصلها
هر موضوع اصلی، قطعا شامل بخشهای مختلف و زیرشاخههای متنوعی میباشد. شما باید بتوانید عناوین اصلی موضوع خود را تشخیص داده و آنها را به کمک خطوط متصل به مرکز نمایش دهید. برای این کار بهتر است هر شاخه را با نام و رنگ و شکل مخصوصی رسم کنید. (رنگها موجب برانگیختن غشای سمت راست مغز شده و به یادگیری بهتر شما کمک خواهند کرد.) سعی کنید اولین شاخه را در بالا قرار داده و شاخههای بعدی را بهصورت ساعتگرد اضافه نمایید. (اضافه کردن ساعتگرد، از قواعد اصلی تولید اینفوگرافیک نیست. اما اگر این قاعده را رعایت کنید در مراجعههای بعدی بسیار راحتتر میتوانید مطالب را به ترتیب اهمیت آنها بازخوانی کنید.)
سعی کنید واژگان کلیدی و لغات توضیحی خود را بر روی هر خط بنویسید تا ارتباط آن با موضوع اصلی مشخص گردد.
گام سوم اینفوگرافی: ثبت اطلاعات فرعی در شاخههای فرعی
پس از تعیین شاخههای اصلی و اساسی، باید به سراغ زیر موضوعات آن برویم. معمولا هر موضوع اصلی، چندین زیرموضوع نیز داشته که باید آنها را با شاخههای فرعی متصل به هر زیرشاخه نمایش دهید. بهتر است قواعد مربوط به قطر و رنگ خطوط را رعایت کرده و شاخههای فرعی را با قطر کمتر رسم کنید. همچنین اگر یکی از زیر موضوعات از اهمیت بیشتری برخوردار است، میتوانید با بیشتر کردن قطر آن شاخه نسبت به سایر شاخهها این موضوع را بهراحتی نمایش دهید.
برگرفته از کتاب مهارتهای یادگیری، نوشته حسین وفابخش، فصل 13
چند نمونه اینفوگرافی:
[su_button url=”https://vafabakhsh.ir/mindmap/” target=”blank” style=”soft” background=”#1bd7ff” color=”#000000″ wide=”yes” center=”yes”]مطالعه تکمیلی درباره نقشه ذهنی[/su_button]
برای مطالعه کلیه اصول یادگیری صحیح، میتوانید کتاب مهارت های یادگیری را مطالعه نمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
با نوجوانی که درگیر سیگار کشیدن است چگونه برخورد کنیم؟
چالش های نوجوانی
همرفیق بودن با فرزند
چالش کافه گپ
چرا نمی توانم ۵ دقیقه با نوجوانم صحبت کنم؟
با پرخاشگری نوجوان چه کنیم؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چقدر عالی میشد اگه کتابهای مدرسه هم اینجوری مطالب رو به ما یاد میداد…..!!
موافقم
البته بعضی کتابا کمک درسی اینجوری ان